Как да изберем кокосово масло

Интересът към кокосовото масло, предизвика  голямо разнообразие от предлагане на пазарите в цял свят.zakojata

За да се убедим в достойнствата на кокосовото масло, е добре да различаваме видовете под които се продава и оттам- полезността, която получаваме за парите си.

Каква е разликата между 1. Coconut oil; 2. Virgin cococnut oil и  3. Extra virgin coconut oil? Съвпадението с наименованията при зехтина е случайно и не означава „първа преса“  или „зехтин помаче“.

Аз съм много привързана към кокосовото масло- използвам го като универсален козметичен крем. Нося го с мен когато пътувам и си спестявам необходимостта да слагам в багажа много тубички и кутийки с мазила. Ползвам го като лосион за тяло, балсам за устни, разгримиращо средство, и много други… Накратко-  полезен е и на пистата и на плажа.

За да се възползваме от полезните свойства на кокосовото  масло, трябва да си изберем подходящото, особено ако го използваме за козметика.

Видът на кокосовото масло трябва да е написан на етикета.

1. Етикет  „ Кокосово масло (Coconut oil) “   – това е най-ниското качество масло и не си струва да си даваме парите за него.  Все пак, трябва да знаем основните неща за неговото производство. Кокосовите орехи за производство на масовото „coconut oli“  се събират от различни доставчици. Сушат се,  за да се намали водното съдържание, като по този начин се увеличава  добива. Полученото  масло се пречиства (рафинира),  за да се отстранят замърсяванията. Тъй като продукта има неприятна миризма на гранясало и химикали от рафинирането, маслото се ароматизира. Избелва се, за да получи необходимата белота и се разфасова.

2. Етикет  „Еxtra Virgin Coconut Oil“ – терминът extra се слага за „благозвучие“ и е просто търговски трик на производителя. Доколкото съм проучвала,  в индустрията за производство на кокосово масло няма разлика между Virgin и Extra Virgin. Забелязах, че големи марки кокосово масло слагат термина „Extra“  пред  Virgin Coconut Oil,  също и за да прикрият, че маслото не е органично производство.

3. Етикет „Virgin Coconut Oil„-  това е кокосово масло, което се приготвя от зрели кокосови орехи,  които се настъргват и пресоват. Получава се двуфазен разтвор ( вода и масло)  от който се отделя маслото. Полученото масло не се подлага на топлинна обработка. Изключително трайно и стабилно, то няма нужда от специални условия за съхранение. Срокът му на годност трябва да е  3 години. В течна форма е прозрачно, в твърдо състояние е бяло на цвят. Ще го познаете по това, че от топлината на дланта ви се стапя за секунди. Има лек аромат на кокос.  Това е идеалният вариант за външна употреба- т.е. върху кожата. Не,  че не може и да го ядете, но кожата ни също има нужда от качествена храна…DSC_0113

Свикнах и моите деца да си мажат всякакви драскотини и сърбежи с него.

Има и друг начин за производство на „Virgin Coconut Oil“. При него, двуфазният разтвор се нагрява и се „вари“, докато се изпари водата и остане само маслото. В този случай, се намаляват полезните съставки на кокосовото масло. Променя се и аромата му. Срокът на годност също е дълъг,  но след известно време избива миризмата на пържено.

Големите търговци на кокосово масло, обикновено изкупуват кокосовите орехи от различни малки  производители. Слагат етикет  „Fair Trade“, което означава честна търговия, т.е че подпомагат бедните фермерски семейства.  Това го има и при други  суровини (кафето напр.).  Въпреки това, аз съм скептично настроена и предпочитам да си купувам нещо,  което не е минало през ръцете на сто фирмички.

Поради тази причина съм се убедила за себе си,  че колкото по-малко намеса има в производството, качеството на продукта е по-добро. Не на последно място,  така  е по-лесно да се проследи откъде точно идват кокосовите орехи.

Т.

About these ads

3 мнения по „Как да изберем кокосово масло

  1. Мила Тоника, благодаря за полезната информация, маслото е с прекрасни качества дано повече хора могат да оценят това. Пожелавам ти успех .Имаш моята подкрепа в прекрасното ти начинание. Виктория Павлова

  2. Страхотна статия! Аз от доста време ползвам кокосово масло.Голямо значение има произхода му. Купувам си само от Филипините – най-качествено е.

    • Радвам се че оценявате „даровете на природата“ и като говорим за кокосово масло, то наистина е такова. Безспорно, произхода на всеки продукт е важен, а Филипините отдавна са известни по света с качественото си кокосово масло.

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s